Sakit ker?

Hye people….almost a week tak online (weekend+rehat)…last Saturday and Sunday lepaks kat umah kak Fuziah at Puchong. Bukan sj2, ada tujuan jugak. Saturday pagi gerak ke rumah kak Fuziah, join her and her younger sister gi Mydin, Subang, buy some stationary (preparation for nana’s practical session) then balik rumah. Kak Fuziah buat spaghetti (yummy) then lepas kenyang & solat zuhur, we all gerak ke Gombak. Visit our aunt yang tak berapa sihat. Dapat jugak peluang jumpa my cousin yang menetap at Melbourne (bertahun-tahun jugak tak jumpa). We were at my aunt house tu lama jugak, nak dekat kul 7pm baru gerak balik ke Puchong. Malam tu I bermalam kat rumah kak Fuziah. Dapat jugak tgk TV, maklumlah dah 2 minggu tak tonton TV. Hehehe…. Sunday pulak, masih lagi kena bangun pagi (huhuhu), gerak ke Shah Alam, hantar Nana ke bus station (dia nak blk Alor Setar, cos’cuti seminggu sebelum praktikal). Lepas tu, kak Fuziah, cik Siti (our boss) and I gi ‘car boot sale’ kat Shah Alam. Tak lama pun kat sana. Just jalan-jalan lepas breakfast, cos’cuaca tersangat la panas, and kebetulan pulak cik Siti bawak niece dia (Fatihah, si puteri lilin), so before 12pm dah smpai rumah. Perut masing kenyang so I tak lunch, same goes to kak Fuziah. Lepaks sambil baring-baring depan TV makan kacang, memang best. Hehehe… lepas lena 1 round, kak Fuziah bangun, dia gi goreng pisang yang dia beli on the way balik from Shah Alam. Kena pulak dengan teh ‘o’  panas. Pheww…best. Then lepaks lagi tgk TV. Punya gian layan TV, lepas maghrib, 8pm baru I gerak balik ke Putrajaya.

 

Nak dijadikan cerita, malam balik dari rumah kak Fuziah, badan rasa menggeletar, mandi pun ala kadar je. Rasa macam nak demam. Tido pun tak lena sangat. Tambah pulak sakit gigi & gusi makin menjadi. Malam tu pulak I dah tak beli Uphamol, cos’baru je habis kan 2 papan pil tu dalam masa 2 hari. Imagine laa kan, punye la sakit, lepas 4 jam sekali makan lagi. Erm..so malam tu dah tekad, apa nak jadi, jadi la. Sakit tahan je la. Pagi esoknyer, Monday lebih kurang jam 6.45 I bangun, cos’muke sebelah kiri terasa bengkak semacam. Bengkak sampai ke bahagian mata. Terus gi bilik air belek cermin. Memang sah! (click here for the picture) credit to Nad. Panik jugak, tapi still maintain cool, cos’my roomate still ada and at that time pulak dia tengah siap-siap nak gi kerja. Lepas dia kuar je dari rumah, I gi shower and terus gi cari public phone (kebetulan pagi tu my Motorola V3 tak bleh nak on langsung, battery flat giler), call my sis Nad yang kebetulan memang kerja morning shift kat PCMC. Sampai kat PCMC around 8.30am, register and jumpa Dr. Bengkak tu memang berpunca dari gigi & gusi, plus ada demam sikit. Warghhhhhh…ada infection sampai ke hidung. Apa lagi, kena jugak jumpa dentist. Kebetulan (memang banyak kebetulan sebenarnya) my aunt (my mom’s cousin, we call he Chut), she’s a dentist. Try dapatkan contact number from my mom, kononnya nak ke her clinic la. Then my mom said, Chut tengah bertugas kat MINDEF (area jalan Semarak). My sis called her and she asked us to go and meet her up at MINDEF cos’her clinic jauh sangat (kat area Damansara). Tapi around 2-3pm baru bleh jumpa Chut. So I balik Cheras dulu and get some rest and makan antibiotic yang Dr. supplied.

 

Around 1.45, I gerak dari Cheras, pick up my sis, yang kebetulan dah abis shift, ke MINDEF yang tak jauh sangat dari PCMC. Huh…jumpa ja Chut, statement yang tak boleh lupa, ‘dah tak dak choice, memang kena cabut.’ Wargghh..bukan sebab sayang, tapi sebab takut. Sakit babe! Sebab tu la tak mo jumpa dentist. Apa nak buat. Dah lambat sangat, kena buang jugak that gigi. Erm, sempat jugak la Chut marah cos’biar sampai teruk cam tu. Kalo biar lama lagi sure dah kena admit and libatkan bahagian mata pulak. Hee….seram jugak dengar. Lepas siap di cabut (sakit giler), Chut ada buat appointment lagi untuk end of this month. Kena jumpa dia lagi utk further inspection gigi-gigi yang lain. So, dah tak dapat lari lagi la.Huhuhu…Akibatnya dari Isnin sampai Rabu I MC. Tak masuk ofis. Laptop pun tak ‘on’ 5 hari. Bayangkan la, keja punya banyak kat ofis tu, plus ada task baru pulak yang nak kena siapkan by end of this month. Pheww…letih mak. Tu la orang cakap, sakit tak kenal masa. So kena bersiap sedia. Erm..pernah jugak terfikir, if my sis wasn’t with me that day, macam mana laa I nak survive? Sapa la I nak cari untuk mengadu sakit demam? Entah la. Jawapan yang I sendiri masih mencari. Okay la people, that’s all for now.

 

p/s: Nak bagi pesanan pada seseorang yang tengah ‘sakit’ sekarang ni. Tapi bila fikir-fikir balik, tak perlulah, takut disalah-ertikan nanti. Apa-apapun, didoakan agar cepat sembuh dan kembali sihat seperti sedia kala.

4 thoughts on “Sakit ker?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s